HOE HET BEGON

Ringers Reis...

Simmer 2000 was een evenement in de zomer van 2000 waarin Friezen die inmiddels buiten Friesland woonden werden uitgenodigd om naar it Heitelân (het vaderland) terug te keren voor een reünie.

Tijdens Simmer 2000 waren er activiteiten in bijna elke plaats in Friesland.                      Duizenden "Friezen om útens" kwamen tijdens Simmer 2000 terug naar Friesland. 

Ook Molkwerum kwam in actie. Bijna iedereen was wel op een of ander wijze betrokken bij het openlucht theaterspel wat hier in ons dorp afspeelde. Tuinen omgetoverd tot historische decors, een 17e-eeuws galjoen en een heus inboorlingendorp. Een 7-tal paartjes die de hoofdrol speelden: Ringer en Frija, meerdere Happerts en kapitein Lendings , vele Wollens en Wittens en dan de spelers op locatie, bemanning op het schip en een dorp met inboorlingen. Alles opgeteld al gauw een kleine zestig mensen die iets ingestudeerd hadden om iets op te voeren. Daarnaast per avond 16 bomers die de pramen met publiek lieten bewegen langs de taferelen.  Wat zijn er prachtige kostuums gemaakt door een groep kledingmaaksters! En dan de verschillende groepen decorbouwers, regisseurs en stuwende krachten. Mensen die het verkeer begeleiden en de techniek bedienden. Wat een saamhorigheid en inzet!

Ringers Reis werd destijds aangestuurd en georganiseerd door Stichting "Molkwar 2000". Hierin hebben een aantal Molkwerumers zitting. Na Ringers Reis is deze stichting in rust gegaan. Maar voorjaar 2018 waren er een aantal Molkwerumers die eigenlijk wel weer iets wilden organiseren. Toen is de Stichting weer opgestart. Samen met die andere Molkwerumers is de stichting de mogelijkheden en ideeën eens op een rijtje gaan zetten. 

We hebben inmiddels veel voorwerk gedaan en het lijkt tot nog toe echt grandioos! We hopen dat u nieuwsgierig bent geworden.