HERDENKING

Herdenking zaterdagmiddag 29 augustus 2020

Onderstaande plannen zijn nog in progressie. Of doorgang kan vinden in welke vorm dan ook hangt af van diverse omstandigheden, zoals financiën en vergunningen. Op basis daarvan worden definitieve beslissingen genomen. Aanpassingen vindt u dan ook op deze website.


GLOBAAL PROGRAMMA (onder voorbehoud)

  • 14.30 uur    Welkom en Opening

Genodigden en direct betrokkenen komen samen in de tent op het evenemententerrein naast de dorpskamer in Molkwerum.

  • rond 15.45 uur    Kranslegging 

In een stille tocht naar de begraafplaats rondom de Lebuïnuskerk naar het graf van Flight Lieutenant Thomas Fraser McCrorie. Hier een eerbetoon en de kranslegging met muzikaal intermezzo.

  • rond 16.15 uur    Ereveld 

Dan in kalme stoet naar de zeedijk langs het "Ereveld". Op een tijdelijke kaart van Friesland wordt er zicht gegeven op locaties en aantallen gesneuvelde militairen in Friesland. Door een verhoging te betreden kan men dit overzien en respect betuigen. Op deze plek kunnen meer belangstellenden zich voegen bij de herdenking.

  • 16.45 uur     Gedenkplaats Stirling "EH889" bij het strand  

Hier de onthulling van de plaquette met het verslag van de crash van de Stirling EH889 met aan boord "onze" piloot. De medebemanningsleden van McCrorie zijn allen om het leven gekomen. Ook hen gedenken we. We staan stil bij het bijzondere feit dat de lichamen van de bemanningsleden wijdverspreid over de noordelijke IJsselmeerkust door de zee zijn teruggegeven. Zij hebben een laatste rustplaats gekregen op diverse begraafplaatsen rond het IJsselmeer. Van twee bemanningsleden is nooit iets teruggevonden.

* Onthulling monument "Missing Airmen"

Net als de twee vermiste bemanningsleden van de Stirling EH889 zijn er tijdens WOII tientallen bemanningsleden van andere vliegtuigen in zee verdwenen. Voor hen willen we een speciaal monument inwijden door het noemen van de namen van de twee vermiste Stirling-bemanningsleden en vanuit die namen alle andere M.I.A. (Missing In Action) militairen gedenken.

  • 17.30 uur   Afsluiting van het officiële gedeelte.

's Avonds is er de première van de Theatervoorstelling "Hawital"